Ajatuksia ennen ensimmäistä koulupäivää

Voiko ensimmäiseen kouluviikkoon valmistautua? Kuinka tarkasti tiedän mitä ensimmäisellä viikolla tapahtuu?

Ajattelin listata muutamia vinkkejä ja juttuja, mitä olen itse tehnyt valmiiksi tulevaa kouluviikkoa varten. Tämä on jo minun toinen fuksivuoteni, joten osaan vähän aavistaa mitä tuleman pitää. Ensimmäiset viikot olivat todella täynnä ohjelmaa ja kiirettä piti tutustuessa monenlaiseen uuteen asiaan. Saatoin aamulla lähteä yliopistolle ja palata vasta myöhään illalla kotiin ainoastaan suihkuun ja nukkumaan. Siksi oli hyvä valmistella muutamia asioita etukäteen.

Tulin muutama päivä sitten takaisin Ouluun kesätöiden parista ja varasin itselleni aikaa viikonlopulle laittaa kotia kuntoon. Purin tavarani ja pesin kaikki mahdolliset pyykit valmiiksi, jotta minulla riittäisi puhtaita vaatteita mahdollisimman pitkälle. Kävin valmiiksi kaupassa, jotta minun ei tarvitse ensi viikolla miettiä onkohan kotona ruokaa vai ei. Ostin pakkaseen ja kaappeihin nopeasti valmistettavaa sekä valmista ja säilyvää ruokaa, koska en osaa arvioida kuinka paljon tulen oikeasti syömään kotona ensi viikolla. Ei sitten mikään pilaannu, mutta ruokaa on silti helposti saatavilla. Ensi viikolla osallistun vapaa-ajallani varmasti mahdollisimman paljon kaikenlaisiin ryhmäyttäviin tapahtumiin mielummin kuin kokkailen kotona yksikseni.

Hoidin myös bussilipun kuntoon sekä keräsin laatikoiden pohjalta muutaman kolikon kukkarooni. Käteinen voi olla opiskelijatapahtumissa näppärää esimerkiksi haalarimerkkien ostamisessa. Pakkasin reppuuni muistiinpanovälineet sekä vesipullon valmiiksi. Otin myös vaihtovaatetta, jos päivä venähtäisi pitkäksi enkä ehtisi käymään kotona ennen illan rientoja.

Minulla oli jo valmiiksi opiskelijakortti, johon minun tulee vain noutaa tämän kuun aikana uusi lukuvuositarra. Kannustan kuitenkin kaikkia uusia opiskelijoita hankkimaan opiskelijakortin mahdollisimman nopeasti, koska sillä yksinkertaisesti saa niin paljon etuja. Esimerkiksi yliopiston ruokailu maksaa opiskelijakortilla vain 2,60 euroa. Toinen näppärä hankinta ennen koulun alkua on Tuudo-nimisen sovelluksen lataaminen (jos opiskelet Oulussa). Tuudossa on nykyään ilmainen sähköinen opiskelijakortti, minkä avulla saat itsellesi tuota opiskelijahintaista ruokaa yliopistolta. Tuudossa on yliopiston kartta (kyllä, Oulun yliopisto on niin iso, etten vielä vuodenkaan jälkeen pärjäisi siellä ilman Tuudon karttaa) sekä esimerkiksi ravintoloiden aukioloajat ja ruokalistat sekä lukujärjestykset.

Itse pidän erittäin tärkeänä, että olen saanut opiskeluihin liittymättömät arkiaskareeni järjestykseen ennen ensimmäistä fuksiviikkoa. Ainakaan viime vuonna minulla ei ollut aikaa selvitellä mitään ylimääräisiä asioita ensimmäisinä viikkoina. Siksipä tarkistin tänään, että kaikki laskut on maksettu ja muut sellaiset velvollisuudet hoidettu. Ei sitten jää mikään roikkumaan mieleen uusien opintokiireiden alle. Kun tiedän, että kaikki velvollisuudet on hoidettu ennen koulun alkua, pystyin rauhoittumaan illalla ja esimerkiksi kirjoittelemaan tätä blogia.

Kun kello lähenee nukkumaanmenoaikaa, alkaa vatsanpohjassa jännittää huominen. Olen jo Facebookin kautta löytänyt itseni logopedian fuksien omiin Facebook- ja WhatsApp-ryhmiin. Niissä meitä on tiedotettu tulevasta viikosta. Meitä aloittaa noin 30 uutta opiskelijaa ja meidät jaetaan kolmeen eri pienryhmään, joilla jokaisella on oma pienryhmäohjaaja, eli PRO. PROt ovat vanhempia etukäteen valittuja alan opiskelijoita. Olemme jo saaneet nähdä nämä ryhmäjaot sekä tietää oman PROmme nimen. Suurin osa meistä on kirjoittanut Facebookissa pienen esittelyn itsestään, joten vähän ollaan päästy kurkkimaan tulevia opiskelukavereita etukäteen.

Huomenna opinnot alkavat kello 10.15 humanistisen tiedekunnan yhteisellä uusien opiskelijoiden vastaanotolla luentosalissa L3. Tämän jälkeen meillä on aikataulun mukaan pienryhmäohjausta. Viime vuonna tekniikalla meidät jaettiin näihin pienryhmiin ja niissä hieman kiersimme yliopistoa ja tutustuimme toisiimme. Luulen, että meillä on huomenna luvassa jotain samankaltaista.

Meidän PROt ovat jakaneet meille ensiviikon aikataulut ja kutsuneet meitä tuleviin opiskelijatapahtumiin. Tämä on mielestäni kiva, koska viime vuonna tekniikalla saimme ensimmäisen viikon aikataulut käteen vasta ensimmäisenä koulupäivänä. Toki ilmeisesti tämäkin aikataulu voi vielä elää. Tuntuu, että tämä koulun alku on joka vuosi tällaista aikataulusumplimista ja hyppelyä. Kannattaa siis vain varata kalenterista mahdollisimman paljon tyhjää tähän opintojen alkuun, jos tahtoo ehtiä osallistua kaikkeen.

Ensimmäiselle viikolle on luvassa jo ainakin kahdet vapaaehtoiset opiskelijabileet ja näiden etkot sekä jotain piknikiä säävarauksella. Meidän PROt kannustivat lähtemään ainakin etkoille mukaan tutustumaan uusiin opiskelukavereihin, vaikka itse illan bileet eivät kiinnostaisikaan. Maanantaina meillä on ilmeisesti omat fuksietkot ja torstaina koko ainejärjestön yhteiset, joten heti pääsee tutustumaan myös vanhempiin opiskelijoihin. Jännittävää!

Nyt kuitenkin täytyy laittaa läppäri kiinni ja alkaa nukkumaan, koska huomenna on aikainen herätys. Toivottavasti saan unta tältä jännitykseltä. Hyviä unia!

Muokattu 2.9. 17:39

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website at WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: